Zinkfri fodring

Fravænning af pattegrise uden VetZink

Udfasningen af zink i smågriseproduktionen skal være endelig på plads i juni 2022, og mange har indtil nu været tilbageholdende med at forsøge sig med fravænning uden zink. Dette er meget forståeligt, da ingen endnu har fundet afløseren for zink uden det har en økonomisk merudgift.

Derfor har vi det sidste års tid ofte hørt svineproducenter sige: ”Lad nu andre forsøge sig, så springer vi på vognen, når der er fundet løsninger vi kan bruge i 2022.”  Er det nu også den rigtige beslutning?

Nej, vi har efterhånden en del erfaringer, som viser at løsningen der fungerer i en besætning, nødvendigvis ikke fungerer i en anden besætning. Det er vigtigt at sætte fokus på løsningen i egen besætning, da sundhedsstatus, staldklima, staldindretning, fodringsanlæg, arbejdsrutiner og management er forskellige fra besætning til besætning. Det er i egen besætning, den rigtige løsning skal findes.

Vi anbefaler derfor at starte nu, hvor man har muligheden for at falde tilbage på zink-løsningen, hvis udfasningen af zink ikke lykkedes i første omgang.

Vi har erfaret at udfasningen af zink lykkedes i mange besætninger, hvis en række grundlæggende faktorer, er på plads.

Vi giver herunder vores anbefalinger til fodring uden zink.

Hent vores brochure om fravænnings foder uden zink her

Facts about weaning without veterinary zinc

Tjek på problemfri afvænning uden VetZink

Check on weaning without veterinary zinc

Artikel i Effektiv Landbrug - Den bedste zinkfri løsning