Kvægmineraler

Forsyning med mineraler og vitaminer har helt afgørende betydning for husdyrenes ernæring, vækst, produktion og generelle sundhed.

Mineraler er vigtige

Mineraler er grundstoffer og indgår direkte som bestanddele i mælk og kød. For eksempel indeholder en liter mælk ca. 1,2 gram calcium (CA) og ca. 1 gram fosfor (P). En højtydende ko kan altså have et dagligt tab på 70 gram kalcium og 60 gram fosfor alene via mælken.

Mineraler har desuden funktion i protein- og kulhydratstofskiftet, som elektrolytter der opretholder organismens osmotiske tryk og som kationer og anioner, der medvirker til regulerer kroppens surhedsgrad. Mineraler indgår som buffer i vommen og til dannelse af saltsyre i løben. Mineralerne indgår som strukturelle elementer i organer, væv, knogler, hår, pels, skind, klove, tænder m.v. Mineralerne har katalytiske funktioner og medvirker i en række biokemiske processer, herunder dannelse af enzymer og har desuden stor betydning som antioxidanter og medvirker til opretholdelse af intakt immunforsvar. 

Vitaminer er organiske molekyler, som er nødvendige i meget små mængder. Vitaminernes funktioner er mangeartede og mest kendt er effekten på  immunforsvaret, hvor vitaminer har en helt afgørende betydning. Uden vitaminer intet immunforsvar. Vitaminer virker desuden som antioxidant og indgår i enzymsystemer, der styrer kulhydratstofskiftet. Vitaminer indgår ved dannelse af glukose og ved dannelse af klove, horn og hove.

Se vores brochure her

Malkekøer

I erkendelse af at malkekvæg besætningerne ikke er ens, laver vi hovedsageligt AgroMin mineral- og vitaminblandinger til den enkelte besætning. Med udgangspunkt i besætningens aktuelle foderplan, laves en beregning som viser, hvordan behovet for vitaminer og mineraler kan opfyldes. For at ramme så præcist som muligt anbefaler vi, at der udtages mineralanalyse af grovfoderet. Specielt i græs- og kløvergræsensilage kan mineralindholdet svinge meget fra år til år, fra ejendom til ejendom og fra slæt til slæt.

Vi gennemgår de potentialer, der er for forbedringer: 

 • Klov- og lemmelidelser, herunder Digital Dermatitis, klovbrandbylder, såleknusninger m.v. 
 • Yversundhed, mastitis, celletal, falske kokopper, m.v. 
 • Reproduktion, herunder manglende brunst, omløbere m.v. 
 • Tilbageholdt efterbyrd og børbetændelse.
 • Mælk- / kælvningsfeber.
 • Ketose / husmandssyge.
 • Sur vom / vomacidose.
 • Laminitis
 • Løbedrejning.
 • Fedtlever.
 • Foder- optagelse og omsætning.

Ofte laver vi også en konkret beregning, som viser, hvad merprisen er for at få iblandet den fulde mængde foderkridt i AgroMin mineralblandingen.

Typemineraler
Vi lagerfører AgroMin Typemineraler i forskellige serier, som fremstilles efter retningslinjer aftalt med Seges.

Levering
AgroMin mineralblandinger leveres i småsække tilpasset det daglige forbrug eller BigBags med forskellige kilo intervaller, så det passer til besætningens ”UgeMix”, der typisk kan bestå  af soja, raps, roepiller og hjemmeavlet kron, samt kridt og AgroMin mineraler.
Desuden leveres AgroMin løst, enten blæst i silo eller tippet af, på kundens forlangende.  Her må dog påregnes afblanding  pga. råvarernes forskellige vægtfylde og partikelstørrelse.


Kontakt

Generic placeholder image

Anne-Mette Søndergaard

Salgschef - mineraler/vitaminer


+45 21 49 26 15
amso@hedegaard-as.dk